Vikingar

Vilka var vikingarna?

Vikingar har beskrivits både som hedniska pirater och ädla vildar i populärkulturen, där klichéer och stereotyper ofta styr uppfattningen. Det är sant att de ursprungligen var hedningar och att vissa av dem var pirater, men vikingarna var mycket mer än så. De härstammade från Skandinavien och plundrade och bedrev handel över stora områden under 800-talet till slutet av 1000-talet, vilket för alltid har lämnat sina spår i den moderna världen.

De drevs framåt av en världsbild där döden var förutbestämd och där de modiga kunde festa i Valhall efter döden, och inga hinder hindrade eller skrämde dem. Vikingarnas expertis inom sjöfart och skeppsbyggnad i kombination med deras fatalistiska mod förde dem till Medelhavskusten, Nordafrika, Mellanöstern och Centralasien. De bosatte sig och etablerade samhällen i nordvästra Europa, europeiska Ryssland, öarna i Nordatlanten och så långt som till Nordamerikas nordöstra kust.

Vikingarna erövrade inte bara Storbritannien, belägrade Paris och tjänstgjorde som elitlivvakt åt kejsaren av det bysantinska riket. De gav också över 1 000 ord till det engelska språket, grundade och gav namn åt Ryssland (svenska vikingar kallades Rus) och var de första européerna som seglade till Nordamerika och interagerade med den amerikanska ursprungsbefolkningen 5 århundraden före Columbus. De var också fäder till Vilhelm Erövraren och därmed den nuvarande brittiska kungafamiljen samt alla nuvarande europeiska monarker. Det är ingen överdrift att säga att deras gärningar ekar i evigheten.


Var vikingarna vildar?

Vikingarna var som de flesta människor vilda i sin krigföring, men det är viktigt att komma ihåg att vikingarna inte var ociviliserade. De var ganska kompetenta affärsmän och skickliga förhandlare med en rik inhemsk kultur som var bunden av hederskodex och lagar.

Hade vikingarna hjälmar med horn?

Antagandet bygger främst på 1800-talets romantiserade och heroiska föreställningar om vikingar. Det finns ingen logik bakom krigshjälmar med horn, eftersom de snarare än att avleda slag skulle fånga dem och antingen slå hjälmen av huvudet eller skada bäraren. Hjälmar var faktiskt mycket sällsynta bland vikingarna, och de allra flesta stred barhuvade.

Var alla vikingar blonda?

Många skandinaver är naturligt blonda och det sågs förmodligen som ett ideal bland vikingarna. Några av de brunhåriga vikingarna var kända för att använda stark tvål med hög luthalt för att bleka sitt hår och sina skägg, vilket sannolikt också hade en annan positiv effekt genom att behandla problem med huvudlöss.

Vilka var vikingarnas kvinnor?

Vikingatidens kvinnor åtnjöt större respekt och rättigheter än de flesta andra i Europa vid den här tiden. Även om skandinavisk lag förbjöd dem att rösta och bära vapen, gav den dem rätt att ärva egendom, begära skilsmässa och kräva ut sin hemgift om äktenskapet tog slut. Det verkar som om de inte längre var bundna av lagen när de lämnade Skandinavien, eftersom kvinnor utomlands tros ha kunnat strida som krigare. Historiska berättelser om kvinnliga krigare bland dem som dödats i strid, och gravar som tyder på kvinnliga krigare har hittats för att ytterligare stärka konceptet.

Var vikingarna smutsiga?

Nej, långt ifrån. Vikingarna var mycket noga med sin hygien och bar med sig kammar, rakknivar, pincetter, öronskedar och andra verktyg för personlig omvårdnad. Det finns flera historiska dokument som beskriver hur de badade en gång i veckan, bytte kläder regelbundet och vidtog andra åtgärder för att hålla sig rena och se bra ut - något som inte praktiserades av majoriteten av européerna vid den tiden.

Vad var en bärsärk?

Bärsärken var en vikingakrigare tillägnad guden Oden, som kunde gå in i ett tillstånd av överväldigande raseri i strid. Detta gav honom övermänsklig styrka och förmågan att ignorera smärta och skador. Effekten var så stor att ordet lever kvar än idag i uttrycket "gå bärsärk".

Var alla vikingar krigare?

De flesta skandinaver var bönder och fiskare. Det är svårt att uppskatta hur många av dem som gav sig ut på vikingatåg, och hur ofta. Det var dock en krigarkultur där alla pojkar deltog i lekar och träning som förberedde dem för strid, eftersom det var viktigt för en man att kunna försvara sig själv och sin släkt. Vikingakulturen gav så småningom upphov till professionella soldater som tillbringade mer tid utomlands än i Skandinavien.

Är vikingarna utdöda, och om inte, vad hände med dem?

Viking är inte en etnisk grupp, såsom goter eller kelter, utan snarare en definition av en livsstil bland skandinaver på den tiden. Skandinaverna slutade helt enkelt att plundra och utöva vikingalivsstilen eftersom det inte längre var lönsamt, och fortsatte att leva sina liv och blev moderna svenskar, danskar, islänningar och norrmän. Vi på Grimfrost strävar dock efter att bygga en bro mellan då och nu och föra in relevanta delar av vikingakulturen i dagens värld, snarare än att låta den existera i det förflutna och vara vatten under broarna. Det finns visdom att lära av, prestationer att inspireras av och en hel kulturskatt att ta till sig. Det är så man blir en modern viking - en viking i hjärtat.

Påverkar vikingatida anor dagens skandinaver?

Omedvetet gör det det, vare sig vi vill det eller inte. Tusentals runstenar, gravhögar och andra lämningar från vikingatiden finns fortfarande kvar i det skandinaviska landskapet - och gör våra förfäders röster hörda hela tiden. Vi delar också samma klimat med våra förfäder genom vårt geografiska läge. De långa, kalla och mörka vintrarna ställs mot korta, intensiva somrar med en sol som aldrig går ner. Alla som har upplevt ett skandinaviskt år kan relatera till detta och till hur det påverkar ens personlighet, och det har format det skandinaviska folket genom historien.

När det gäller religion var den aldrig en organiserad institution bland vikingarna och skandinaverna betraktar fortfarande andlighet som en högst individuell fråga. Sverige ligger till exempel på plats 1 i världen när det gäller andelen av befolkningen som anser sig vara icke-religiösa, med Danmark och Norge på plats 3 och 4.

När det gäller traditioner så präglar vikingakulturen fortfarande två av våra största högtider. Julen kallas fortfarande Jul här, vilket är vikingarnas namn på deras midvinterfest, medan midsommar fortfarande firas som en fruktbarhetsfest. Den betraktas fortfarande av många som årets viktigaste högtid.


Är det möjligt att vara en modern viking?

Vårt svar är ja. Vi vill bygga en bro mellan då och nu och föra in relevanta delar av vikingakulturen i dagens värld, snarare än att låta den existera i det förflutna och vara vatten under broarna. Det finns visdom att lära av, prestationer att inspireras av och en hel kulturskatt att omfamna. Det är så man blir en modern viking - en viking i hjärtat.